Når det skal være “lillefingervarmt”

lillefingervarmt

Er du stødt på udtrykket “lillefingervarmt”, men ikke helt sikker på, hvad det betyder? Så er du langt fra alene. Læs med her og bliv klogere.

Mel, gær og vand. Så kan du bage et brød, men det er faktisk virkelig vigtigt, at du bruger gæret rigtigt, for ellers kan du risikere, at det ikke hæver og i værste fald slet ikke bliver spiseligt.

Gær får brødet til at hæve

Når man bager brød, er det de små gærceller, der får dejen til at hæve. Der sker en kemisk proces, hvor gæret spiser sukkeret i melet, og der opstår små luftbobler. Det er også derfor det er vigtigt at ælte dejen godt igennem: På den måde fordeler man luften jævnt i dejen.

Gærcellerne behøver desuden vand og den rigtige temperatur for at virke. Det er derfor det er godt at stille den et lunt sted, når den skal hæve.

lillefingervarmt

Lillefingervarmt

Gærcellerne er meget følsomme over for høje temperaturer. De fungerer bedst ved temperaturer mellem 30-37 grader. Det er derfor, man siger, at vandet eller mælken (eller smøret) skal være lillefingervarmt. Det betyder, at det højst må være 37 grader varmt. Hvis det er varmere, bliver gærcellerne dræbt, og dejen kan ikke hæve.

lillefingervarmt

Man finder ud af, om det er lillefingervarmt ved ganske enkelt at stikke sin lillefinger ned i væsken. Føles det hverken koldt eller varmt, der den perfekt.

Det svarer lidt til albuen, når du tester babys badevand, eller håndledet, når modermælken skal tjekkes. Det er også 37 grader, vi snakker om, men ved bagning er det altså lillefingeren, der skal i brug.

Selvfølgelig bliver dejen varmere end 37 grader, når man bager den. Så dør gærcellerne ganske vist, men luftboblerne har dannet nogle strukturer, der størkner ved bagningen, og dit brød bevarer altså sin luftighed.

No worries.

Dine lækre kreationer og bagværk har allerede fået de bedste betingelser for at lykkes <3

lillefingervarmt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *