Du må ikke bære julen ud

jul, bære julen ud, konfekt

“Du må ikke bære julen ud”, siges der. Det er et gammelt ordsprog, som jeg i dag serverede ret så elegant til mine nye naboer, mens jeg forsøgte at pådutte dem vores hjemmelavede konfekt. Men alle kiggede temmelig uforstående på mig, inklusiv min egen mand. Så der stod jeg jo så bare og kunne hygge mig med al min juleånd og gammel dansk kultur helt selv.

Well, nu tager jeg altså dig med i faldet. For kender du ikke udtrykket, så skal du lige have en bid gammel dansk jul med forklaringen om, hvorfor du så ikke må bære julen ud – og hvordan man kan komme til det.

At bære julen ud

Udtrykket har fået en mere moderne betydning med tiden. Jeg vil gå ud fra, at det skyldes, at flere og flere faktisk ikke ved, hvad det egentlig betyder, og derfor har fået det til at give mening selv. Derfor siger mange, at de bærer julen ud, når de pakker julepynten væk og bærer juletræet ud.

MEN…

Hvis man taler om at bære julen ud, så betyder det altså traditionelt, at man forlader et hjem uden at nyde noget. Dermed tager man julen med sig ud og bringer ulykke over huset. Hvis du altså ikke vil ødelægge julestemningen, så skal man som besøgende tage imod noget at drikke eller spise, inden man går, for ellers bærer man julen ud. Udtrykket er sågar dokumenteret helt tilbage til ca. 1700, hvis man vil nørde lidt i det.

Julen handler da også om gæstfrihed – og om at tage imod. Det er da en smuk skik, synes jeg, at betragte enhver besøgende i sit hjem som ven og gæst. Derfor byder man dem et lille glas, et stykke konfekt eller bare en pebernød – og det er forbudt at sige nej tak.

Normalt hører vi så meget om, at vi skal være gode mod hinanden. Men i julen… Der skal vi før alt andet lære at tage imod. Den tanke kan jeg godt lide. De fleste af os er tryggest ved at være giverne. Måske det er noget, du kan genkende? Stof til eftertanke, ikke?

Fun fact til dine nisser

Hvis I har tradition for at få besøg af nisser i december, så ville den lille bid lærdom jo være oplagt at tage med. Børnene kan endda lave konfekt OG lære noget om julens gamle traditioner. Win win.

Eller hvis du ikke vil lave det med børnene, så kan “nisserne” selvfølgelig har klaret skærene om natten. Der er i hvert fald nogle gode muligheder gemt i den her lille “fun fact” om at bære julen ud, og det behøver slet ikke at blive kompliceret.

jul, nissedør, kreativ

Konfekt og juleslik

Der er ikke så meget hokus pokus over vores konfekt herhjemme. Jeg køber marcipan, nougat, diverse nødder, krymmel og chokolade til at smelte. Det er et helt orgie af tilbehør, som jeg sætter på bordet og lader ungerne dykke ned i med egne ideer.
Den tid, hvor jeg får udlevet mine egne kreative længsler i åndeløs perfektion… Det er bare ikke der, vi er, lige nu. Det er lavet med stor omhu og kærlighed, og så er det faktisk rimelig perfekt i mine øjne. RIGTIG julekonfekt, ikke?
Men for at skrue det en tand op, så får du her tre gode sider med virkelig lækker inspiration til, hvad du kan lave:

Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken igen, vel?

Rigtig glædelig jul derude.

jul, bære julen ud, konfekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *