Hold jul med omtanke

jul med omtanke, bæredygtighed, bæredygtig, affald, genbrug, gaver, julegaveide

Det er måske ikke ligefrem jul med omtanke, der fylder allermest i dit hoved på denne morgen, hvor vi langt om længe nåede til dagen. DAGEN. Torsdag den 24. december – håbets højborg – i et seriøst lorteår. For mange er det en dag med massevis af mad, gaver og dans om juletræet. Nok også i år, selvom det i den grad bærer præg af covid-19 restriktionerne.

Men derfor vil jeg alligevel vove pelsen og slå et slag for en jul med omtanke. For med den overflod, som julens jo fest er, der følger oftest også en massiv mængde spil og affald – og det er der heldigvis råd for.

Dem får du nogle stykker af her.

Julemaden

Et godt sted at starte, hvis man vil holde jul med omtanke er julemaden. Jeg tror aldrig, jeg har været til en jul, hvor der ikke var mere end rigeligt mad. Julen er højtid for kærlighed og fest – og rigtig meget madspild. Ifølge Landbrug & Fødevarer smider vi alene i december mad ud for ca. 1,1 milliader kr.

Men min mor (som vi oftest holder jul med) gør noget rigtig godt hver jul. Vi få allesammen resterne med hjem. Vi fordeler simpelthen maden, der er til overs. Der er mange penge at spare i madbudgettet i dagene efter, hvis man vel at mærke lige skynder sig at få det på køl og korrekt opbevaret/frosset ned. Det kan man jo bare lige få flettet ind, når man lige rydder bordet inden risalamanden. Der tager vi som regel lige opvasken og få ordnet køkkenet.

Del det op i bøtter og mærk det evt. med dato (brug evt. rensede glas). Der findes faktisk en smart app “For Resten“, hvor du kan få gode tips til at mindske madspil, men vi har næsten tradition for at nyde en god biksemad af anden og kartoflerne. Har man fået flæskesteg er den formidabel på rugbrød eller i en sandwich. Alternativt kan man jo invitere gæster til dagen efter og nyde resterne sammen, men det er vist ikke verdens bedste råd i disse corona-tider.

Juletræet

Nu vil jeg undlade at skrive alt for meget om, hvordan du kan pynte dit juletræ mere bæredygtigt, da det med meget stor sandsynlighed nok ER pyntet på nuværende tidspunkt (men hint hint, så kan du lave din egen spiselige julepynt næste år, sy/hækle, gå i genbrug eller huske at passe rigtig godt på julepynten, så du ikke laver ny hvert år).

Nu er det jo heldigvis blevet ret in med træer af plastik. De kan nemlig bruges år efter år og er ganske smukke at kigge på, hvis man køber et godt et. Du kan endda pynte det med LED lys og tænke lidt på miljøet den vej også, da stearin er lidt af en bombe at smide. Du kan også købe en julegran i potte og dermed genplante dit træ.

Hvis du har et traditionelt fældet træ i juletræsfod, så kan det afleveres på den lokale genbrugsstation. Der er dog andre endnu bedre alternativer. For eksempel kan man i år her i trekantsområdet donere sit træ til Børnecancerfonden. Man kan bestillet sit træ til afhentening ved Team Rynkeby Trekanten og så gør man en rigtig god gerne samtidig.

Der findes også forskellige firmaer, man kan få til at hente det, ligesom der tit er børnehaver, dyreparker, mv., der kan bruge dem. Det er bare med at holde øje med medierne.

jul med omtanke, bæredygtighed, bæredygtig, affald, genbrug, gaver, julegaveide

Gaverne

En af flere hjemmelavede gaver; et varmt tørklæde. Jeg har lavet flere versioner og lovet min mand, at lave ét til ham også. Det er næsten som at sidde i et tæppe!Jeg vil gå ud fra, at julegaverne også er i hus, men så kan du måske inspireres til næste år. Det kan også være, at du mangler én lige her på falderebet. Det er faktisk ikke svært at tænke en jul med omtanke ind i gaveshoppingen.

Her står jeg for mange af julegaverne til hele familien, og der kan jeg fx godt finde på at slå gaverne sammen til én større gave. Jeg elsker også at lave hjemmelavede gaver og finde genbrugsguld. Der er masser af lækre ting i genbrugsbutikker, Facebooks Marketplace, Reshopper eller reoludsalg, og der er selvsagt også mange penge at spare. Jeg er dog allermest vild med, at det er godt for vores jord at rotere ting (hold ressourcerne i kredsløb) – og kvaliteten kan sagtens være helt i top, når man tænker sig om.

Ellers vil jeg i disse tider slå et slag for oplevelsesgaver og at handle lokalt. Corona har ramt vores erhvervsliv hårdt, og det er en god måde holde jul med ekstra omtanke ved at give et gavekort til oplevelser, butikker eller restauranter herhjemme.

Endelig kan jeg ikke lade være med lige at pege mod fire steder, hvor der også er alternative, næstekærlige gaver at give:

bæredygtighed, bæredygtig, affald, genbrug, gaver, julegaveide, hjemmelavet, julegave
Hjemmelavet halstørklæde til min moster.

Skrald

Én af de helst store syndere i julen er gavepapiret, og det er virkelig vigtigt at få sorteret sit skrald korrekt i julen. Det meste gavepapir skal faktisk IKKE i papirskraldespanden, da det er produceret med plast og glimmer i fibrene. Det samme gælder gavebåndet og æskerne, der oftest indeholder plast også.

Derfor skal du skille tingene ad og tjekke dem efter. Avispapir, bølgepap og julekort kan godt komme i genbrugsspanden til papir/pap. Det kan ungernes julekalendere også, når du har fjernet evt. plastik. Sorter derudover i hård og blødplast. Så er det lige at køre til genbrugspladsen.

Men der er altså også rigtig mange æsker, bølgepapir, bånd og papir, der faktisk kan genbruges. Enten til opbevaring, kreative projekter eller til at give gaver i gennemåret.

Byt gaver, du ikke er glad for, eller gem dem til at give dem videre. Re-gifting kan være en rigtig god idé, så længe man selvfølgelig gør det af et godt hjerte og ikke for at komme af med tingen! Det er ingen skam, når det kan gøre et andet menneske rigtig glad. Hvis du ikke vil give den videre som gave, er der også rigtig mange gratis- og hjælpegrupper på fx Facebook, hvor du kan forære det til én, der måske ikke fik julegaver i år.

Andre gode ideer til en jul med omtanke

Flere af rådene skal man selvfølgelige være ude i lidt bedre tid for at kunne efterleve. For der er masser af muligheder for at holde jul med omtanke. Man kan også gøre en del mere ved gaverne og de traditioner, der ellers er, ligesom man selvfølgelig også kan dykke lidt dybere og ændre ved maden, fx plantebaserede alternativer.

Jeg vil i hvert fald tænke lidt nærmere over det til næste år og se, om jeg ikke kan skrue lidt mere op for omtanken, og jeg håber, at du måske er blevet lidt inspireret også.

Glædelig jul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *