Børn i køkkenet

Indlægget er skrevet i samarbejder med Momstertest og SamuEye.dk

Jeg har børn i køkkenet. Hele tiden. De er overalt. Jeg vil endda gå så vidt som at påstå, at jeg ikke bare har børn i køkkenet. Jeg har aber, drager, løbske prinsesser og ulmende små bæster af tvivlsom race. Der sker ting og sager i vores køkken.

For hvis jeg ikke ser mig for – fx hvis jeg VOVER lige at gå på toilet – så kan jeg være helt sikker på, at enten utålmodigheden, nysgerrighed eller hjælpsomhed sejrer: Så klarer de sig selv.

Derfor ville jeg gerne være med til at teste en helt særlig skærehandske fra den danske iværksætter SamuEye.dk, da muligheden bød sig. Det gav rigtig god mening for en familie som os, når man snakker både sikkerhed og tryghed.

Det skal du høre lidt mere om i dag.

SamuEye skærehandske

madlavning, børn i køkkenet, momstertest, SamuEye, skærehandske

Der er tale om en blød vaskbar skærehandske, man kan få i størrelsen to år og op (det vil sige også til voksne). Idéen er at skabe tryghed med børn i køkkenet, så man slipper for skæreulykker. Skærehandsken er nemlig fire gange stærkere end læder!

Jeppe var ikke umiddelbart imponeret af den lille lette handske. Derfor fandt han en stor, skarp køkkenkniv og begyndte simpelthen at skære ned i handsken. Han skar mange gange og hårdt – og ikke en tråd gav sig!

OK, god start.

Han gav sig.

“Vi” er imponeret.

SamuEye-skærehandsken lader dig altså gå amok med rivejern, knive, mandolinjern, kartoffelskrællere og hvad du ellers kan finde på at værktøj til madlavningen. Handsken sidder rigtig godt på hånden, den er lavet af fødevaresikre materialer i høj kvalitet og så kunne man nok godt vove den tanke, at vi har sat et plaster på fingeren for sidste gang.

I den forbindelse i hvert fald.

madlavning, børn i køkkenet, momstertest, SamuEye, skærehandske

Trygge børn i køkkenet

Der er jo ikke nogen, der ikke køber præmisset med trygge børn i køkkenet. Så lad os dykke ned i de forskellige aldersgrupper og fordelene hver især:

Emma på 3 år

Emma er nok den, der er allermest i køkkenet hjemme hos os. Hun hjælper til ved de fleste måltider og klarer også gerne sig selv, når hun vil have noget at spise. Hun har i hvert fald en forestilling om, at hun helt selv skal køre showet 😀

Men hun ER virkelig også dygtig. Hun behøver ikke særligt meget voksenstyring/hjælp, fordi hun i kraft af sin personlighed tænker meget over, hvad hun laver, stopper op, hvis hun bliver forstyrret og ellers er vanvittigt omhyggelig og finmotorisk stærk.

Jeg havde faktisk ikke tænkt over, at hun kunne bruge sådan en handske. For hvad så, hvis hun en sjælden gang skærer sig (lidt)? Ja, det tænkte jeg faktisk. Det lærer man jo også noget af, ikke?

Derfor har det været lidt af en øjenåbner endnu en gang (det er derfor jeg elsker at teste produkter). For handsken gør ikke bare MIG tryg ved at have børn i køkkenet; den gør altså også HENDE tryg, og giver en solid portion selvtillid og ro til situationen. Det er jo ret vildt mere eller mindre bare at kunne slippe hende fri i køkkenet nu. Hun kan også knokle lidt mere med de svære ting uden at kniven smutter.

De samme fordele gælder for Elliot på 5 år.

Sophia på 8 år / Noah på 11 år

For de lidt større børn kunne man jo fristes til at tænke, at NU skal de altså bare se at få styr på køkkenredskaberne og med rette omhu undgå at skære sig (guilty). Så jeg havde faktisk ikke bestilt handsker til mine to ældste på 8 og 11 år.

Heldigvis kunne Sophia så nogenlunde passe den lille handske og Noah kunne passe min. For så fik jeg lov til at opleve, hvordan handsken så virker for dem; og jeg må virkelig æde min huleboeroverbevisning endnu en gang.

Det gør bare noget ved børnene, når de føler sig trygge i køkkenet. Der sker noget med deres selvtillid og dermed selvværd. Selv deres absolut hadeopgave – at skrælle kartofler – gik jo nærmest som en leg. Særligt min store dreng kan godt blive bremset af nervøsitet og overtænkning, så han syntes, det var super lækkert at slukke for den del af hjernen og bare være med i køkkenet.

Og min lille krudtugle af en 8-årig skulle selvfølgelig også lige teste, om man kunne skære sig i hånden. Det kunne hun ikke!

Er der så noget dårligt ved den?

Men er det hele bare fantastisk så? Spiller det bare eller er der noget med småt? Hvad med det sansemotoriske, man går glip af ved at røre ved maden? Bliver man pludselig FOR selvsikker og glemmer sikkerheden? Forstår man ikke faren? Eller går man glip af noget lærdom her ved at give vores børn skærehandsker på i køkkenet?

Svaret er meget nemt og ligetil: JA, det hele er faktisk bare fantastisk og spiller.

Sansemotorisk går der ikke noget af vejen for at tage en handske på, når der skal skæres, for den sidder som skræddersyet på hånden. Du tager den jo af igen, når der skal æltes fars eller hvad ved jeg (det håber jeg i hvert fald, at du gør). Meget mod min forventning så virker der faktisk til at styrke oplevelsen og sanseligheden, fordi vi fjerne noget usikkerhed fra regnestykket. Der er massere(!) af elementer i madlavningen til at lære det hele, og nogle gange skal det også bare være sjovt og ikke et studie (ok??).

Så vi skader heller ikke respekten for køkkenet eller redskaberne. Jeg kan se, at ungerne stadig passer på og tænker sig om. Det er ikke, fordi man fjerner faren helt. Kniven er jo stadig farlig, hvis du taber den eller fægter med den, og handsken er så let, at du godt kan mærke, når du rammer fingeren, så børnene får stadig trænet fornemmelsen af sig selv.

Jeg er fan. KÆMPE fan.

Det eneste jeg er lidt øv over er prisen. 199 kr. for en handske er ret pebret. Heldigvis har de en klækkelig rabat ved køb af tre eller flere, så det kan betale sig at gå lidt op i antal. Man kunne jo gå sammen eller været lidt smart omkring det, hvis det er dér den trykker.

Læs mere om skærehandsken lige her, og se videoen, der viser handsken i brug. Der er også kommet en uddybende anmeldelse på Momstertest.dk (du finder den her).

madlavning, børn i køkkenet, momstertest, SamuEye, skærehandske

Har du forresten set min DIY på et lille forklæde til børn? Det er perfekt til børn i køkkenet!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen